112
GASILCI
HITRE POVEZAVE

KLIC NA 112
PRVI POSREDOVALCI
DEFIBRILATOR
DOHODNINA
INTERVENCIJE
PREVENTIVA
PODPIRAJO NAS

VPRAŠAJTE NAS

KONTAKT

Kontaktni podatki:
PGD Cerklje
Cesta v Polico 41
4207 Cerklje

tel. Poveljnik:
041/706-252
(Janez)

tel. Predsednik:
041/378 - 826 (Marjan)

 

 

Vaje in izobraževanja 2015

 

Nočna vaja : požar v garaži
3. 11. 2015

V sredo, 28. oktobra, smo gasilci PGD Cerklje skupaj z gasilci PGD Zgornji Brnik izvedli nočno vajo po točkovniku GZ Cerklje. Na tokratni vaji je bilo predpostavljeno, da je zagorelo v garaži, ki se nahaja v bližini drugih gospodarskih in stanovanjskih objektov. Prav tako smo prejeli informacijo, da sta pogrešani 2 osebi. Gasilci smo z notranjimi napadi pogasili požar, z zunanjimi pa smo preprečili širjenje ognja na bližnje objekte. V zadimljenih prostorih smo našli pogrešani osebi, jih odnesli na varno in ustrezno oskrbeli. Preostali gasilci so oskrbeli za napajanje, prezračevanje in usmerjanje prometa

     


Vaja: Sektorska vaja v spomin na Tomaža Plevela
28. 10. 2015

V soboto, 24. oktobra, je v organizaciji PGD Zalog potekala Sektorska vaja v spomin na Tomaža Plevela, na kateri smo sodelovala društva iz GZ Cerklje. Obveščeni smo bili o več manjših požarih na različnih lokacijah in o požaru koče v gozdu (Zalštad). Gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik smo bili napoteni k Zalštadu, kjer smo uspešno pogasili požar, oskrbeli eno poškodovano osebo in jo predali v nadaljnjo oskrbo. Ob vračanju s prizorišča smo bili obveščeni še o velikem požaru na žagi v Zalogu. Gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik smo iz objektov rešili 2 osebi, ena se je nahajala v prostorih žage, druga pa v bližnji garaži. Skupaj z ostalimi društvi, ki so poskrbela tudi za napajanje, smo omejili in pogasili požar.


VAJA: POŽAR NA PODSTREŠJU
19. 6. 2015

V sredo, 17. 6. 2015, smo imeli gasilci PGD Cerklje vajo po točkovniku GZ Cerklje. Obveščeni smo bili, da je pri delih na podstrešju gospodarskega poslopja prišlo do požara, ki se je razširil na celotno ostrešje in delno v 1. nadstropje. Ogenj je ogrožal tudi stanovanjsko hišo, ki se stika s poslopjem. Ena oseba je bila pogrešana, v času del pa je bilo v objektu prisotnih več oseb. Med vožnjo na kraj smo izvedeli še za starejšo osebo, ki se nahaja izven objekta, vendar toži o hudih bolečinah v prsnem košu. Ob prihodu na kraj je ekipa prvih posredovalcev najprej začela z reanimacijo te osebe, saj ni bila več odzivna in ni dihala. Dve ekipi napadalcev sta istočasno začeli s preiskovanjem prostorov in gašenjem požara, ena ekipa gasilcev je postavljala lestev, s katero so rešili nepoškodovano osebo z balkona gorečega objekta, ostali gasilci pa so poskrbeli za gašenje ostrešja, varovanje sosednjih objektov in napajanje vozil. Gasilci so v objektu našli še 2 osebi, ki sta potrebovali oskrbo prvih posredovalcev. Ena oseba je bila nepoškodovana, drugi osebi pa kljub hitremu posredovanju ni bilo več pomoči.

            


Usposabljanje voznikov za prevoz pitne vode
4. 6. 2015

V četrtek, 4. 6. 2015, so se trije člani PGD Cerklje udeležili krajšega usposabljanja za prevoz in distribucijo zdrave pitne vode ob nesrečah (suše, poplave, žledolom...), ki je potekalo v prostorih Uprave za zaščito in reševanje v Kranju, v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano, Območna enota Kranj. Gasilska društva, ki so vključena v Regijski načrt oskrbe s pitno vodo, morajo imeti za to usposobljene člane.

Na usposabljanju so se člani seznanili s pravili HACCP sistema, saj je pred prevozom potrebno preveriti ustreznost vode, za zagotavljanje čiste pitne vode pa je potrebno ustrezno vzdrževati tudi cisterno, s katero se namerava izvajati prevoz pitne vode.


VAJA: POŽAR V KURILNICI IN GARAŽI
29. 5. 2015

V sredo, 27.5. 2015, smo gasilci PGD Cerklje in PGD Zgornji Brnik izvedli vajo po točkovniku GZ Cerklje. Zagorelo naj bi v kurilnici, požar pa se je nato razširil v garažo in se širil še proti stanovanju. Obveščeni smo bili, da sta pogrešani 2 osebi, ki sta najverjetneje ostali v objektu. Dve napadalni enoti sta se takoj lotili gašenja in preiskovanja prostorov, ostale napadalne ekipe pa so presekale požar in varovale sosednja poslopja. Med preiskovanjem smo našli obe pogrešani osebi in jih odnesli do ekipe prvih posredovalcev, ki je ustrezno poskrbela za poškodovance. Zaradi obsežnosti požara in pomanjkanja vode smo s pomočjo motorne brizgalne vzpostavili tudi napajanje iz potoka. Ob koncu smo objekt pregledali s termo kamero in ugotovili, da je požar uspešno pogašen.

     


Obnovitveni tečaj prvih posredovalcev
28. 5. 2015

V torek, 26. 5. 2015, je potekal obnovitveni tečaj za prve posredovalce za drugo skupino.

Tako kot za prvo skupino, je tudi tokrat dr. Mitja Mohor pripravil kratko predavanje, njegovi sodelavci pa so praktično prikazali oživljanje odraslega in dojenčka. 15 tečajnikov iz PGD Cerklje in PGD Štefanja Gora je svoje znanje uspešno pokazalo  na teoretičnem in praktičnem preizkusu, ter tako za eno leto podaljšalo veljavnost licence za prve posredovalce.

Po zaključenih obeh obnovitvenih tečajih imamo v GZ Cerklje skupno 30 ustrezno  usposobljenih prvih posredovalcev, ki bomo  priskočili na pomoč ob aktiviranju s strani zdravnika NMP Kranj. Aktivirani bomo ob sumu na srčni zastoj, sumu tujka v zgornjih dihalih, sumu na hudo zunanjo krvavitev in pri hudi bolečini v prsnem košu.

Ekipi NMP Kranj se tudi  tokrat zahvaljujemo za izvedbo tečaja in preizkusa znanja, gasilcem pa čestitamo za uspešno obnovitev licence za prve posredovalce!

       

Več o prvih posredovalcih 


Vaja z vrvno tehniko
23. 5. 2015

V sredo, 20. maja 2015, smo imeli gasilci PGD Cerklje vaje po sklopih, na katerih je del članov obnovil delo z vrvno tehniko. Za gasilskim domom smo pripravila sidrišče, za kar smo uporabili vozilo GVC 16/25, nato pa ponovili nameščanje alpinističnih pasov in vpeljavo vrvi v sampozaporno vrvno zaporo in samozatezno varovalo. Popolno opremljeni smo se nato spuščali približno 5m globoko do kletnih vrat. Tako smo preizkusili delovanje varnostnih mehanizmov.

     


Vaja prvih posredovalcev
22. 5. 2015

V sredo, 20. 5. je druga skupina prvih posredovalcev, ki jo v kratkem čaka obnovitveni tečaj, ponovila temeljne postopke oživljanja in uporabo AED. Prvič so na vaji uporabili nove lutke, ki jih je za vaje prvih posredovalcev kupila GZ Cerklje.

     


Obnovitveni tečaj prvih posredovalcev
12. 5. 2015

V teh dneh je preteklo že eno leto, odkar je prva skupina gasilcev PGD Cerklje in PGD Štefanja Gora opravila tečaj za prve posredovalce in tako pridobila licenco. Licenco je potrebno obnavljati vsako leto, zato smo imeli v ponedeljek, 11. 5., kratek obnovitveni tečaj in preizkus znanja v organizaciji NMP Kranj. Najprej nam je dr. Mitja Mohor pripravil kratko predavanje, njegovi sodelavci pa so praktično prikazali oživljanje odraslega in dojenčka. Nato smo bili na vrsti mi, da na teoretičnem in praktičnem delu pokažemo svoje znanje. 14 gasilcev je uspešno opravilo oba dela ter tako za eno leto podaljšalo licenco za prve posredovalce.

Ekipi NMP Kranj se zahvaljujemo za izvedbo tečaja in preizkusa znanja, gasilcem pa čestitamo za uspešno obnovitev licence!

    

Več o prvih posredovalcih


Vaja prvih posredovalcev
11. 5. 2015

V sredo, 6. maja 2015, smo gasilci PGD Cerklje na vaji obnovili temeljne postopke oživljanja in uporabo AED. Začeli smo s kratkim predavanjem, v katerem smo ponovili teoretične osnove, nato pa smo v dveh skupinah obnovili še praktično znanje. Na lutkah smo izvajali temeljne postopke oživljanja - masažo srca in umetno dihanje s pomočjo obrazne maske in dihalnega balona, ter uporabili šolski defibrilator. Poleg temeljnih postopkov oživljanja smo povadili tudi ukrepanje pri hudi zapori dihalnih poti.

     


Osnovni tečaj za gasilca
6. 5. 2015

V preteklih tednih je v gasilskem domu v Cerkljah potekal teoretični in praktični del osnovnega tečaja za gasilca, ki ga je organizirala GZ Cerklje. Tečaja, ki se je zaključil 25. 4. 2015, se je udeležilo tudi 9 članov in članic našega društva.

Čestitamo jim za uspešno opravljen tečaj!

 


TEČAJ ZA SODNIKA
18. 4. 2015

V soboto, 11. 4., je potekalo zaključno preverjanje teoretičnega in praktičnega znanja udeležencev tečaja za sodnika gasilskih in gasilskošportnih tekmovalnih disciplin. Tečaja v organizaciji GZ Gorenjske, ki je potekal marca in aprila v Mošnjah in Begunjah, se je udeležil tudi naš član in ga uspešno zaključil

 

Pet drugih sodnikov iz našega društva pa je v istem tednu uspešno opravilo testiranje pred novim ciklom tekmovanj v sezoni 2015/2016.

Čestitamo za trud in uspešno opravljen izpit!


VAJA - VEČJI ZRAKOPLOV V SILI
12. 4. 2015

V soboto, 11. 4. 2015, se je na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana letalo CRJ-200 znašlo v težavah. Na letalu je bilo 16 potnikov in 4 člani posadke. K sreči je šlo le za skupno vajo enot Gasilsko-reševalne službe Aerodroma Ljubljana, PGD Cerklje, PGD Zgornji Brnik, PGD Šenčur, zdravstvenega osebja in drugih letaliških služb, ki bi v primeru letalske nesreče skupaj posredovale na območju letališča.

 

Gasilci smo se po aktiviranju zbrali na zbornem mestu in v spremstvu varnostnikov odšli na letališko ploščad. Gasilci PGD Cerklje smo pomagali pri prenosu ponesrečencev na varno mesto, kjer so prejeli ustrezno oskrbo, in vzpostavili napajanje. Po končani vaji je sledil ogled letala z nekaj taktičnimi nasveti, nato pa smo tudi sami preizkusili odpiranje in zapiranje vrat na letalu ter zasilnih izhodov na krilih.Seveda ni manjkala niti kratka analiza, ki smo jo izvedli v prostorih letaliških gasilcev. Upamo, da bomo v prihodnje znanje in skupno sodelovanje obnavljali le na vajah in čim manj v realnih situacijah.

     


Tematska vaja
9. 4. 2015

V sredo, 1. 4. 2015, smo imeli gasilci PGD Cerklje tematsko vajo po točkovniku GZ Cerklje. Za kvalitetnejšo izvedbo vaje smo se razdelili v manjše skupine, ki so obravnavale različne tematike. Prva skupina je najprej na podlagi podanega scenarija ponovila temeljne postopke oživljanja in uporabo avtomatskega defibrilatorja ter pripadajoče opreme. Druga skupina je postavljala trodelno in stikalno lestev, tretja pa se je spoznavala z različnimi načini prezračevanja. Preizkusili smo prezračevanje s prezračevalnikom in hidravlično prezračevanje, pri čemer smo ugotavljali tudi učinkovitost glede na velikost prostora. Skupine so se nato zamenjale, tako da smo vsi predelali vse tematike.

     


HOT FIRE TRENING MODUL A
25. 3. 2015

24. in 25. marca je v ICZR na Igu potekal tečaj za gašenje notranjih požarov modul A. Tečaja sta se udeležila dva naša člana ter ga uspešno opravila.

Za uspešno opravljen tečaj jima čestitamo!

HOT FIRE TRENING MODUL B
19. 3. 2015

17. in 18. marca je  v ICZR na Igu potekal tečaj za  gašenje notranjih požarov modul B. Tečaja sta se udeležila 2 naša člana ter ga uspešno opravila.

Za uspešno opravljen tečaj jima čestitamo!

Uporaba zajemalnih nosil in nameščanje IDA
16. 2. 2015

V sredo, 11. 2., smo večer zopet namenili obnavljanju in utrjevanju znanja. Za začetek smo ponovili različne načine zajemanja ponesrečenca na zajemalna nosila ter fiksiranje glave in telesa za prenos poškodovanca. V drugem delu pa so prišli na račun pripravniki in mladi operativci. Ponovili so sestavo izolirnega dihalnega aparata, nato pa trenirali nameščanje med vožnjo in v polni opremi pretekli stopnišče.

     


TEČAJ TEHNIČNEGA REŠEVANJA
7. 2. 2015

Med 5. in 7. februarjem je v ICZR na Igu potekal tečaj specialnosti tehnično reševanje, katerega sta se udeležila tudi dva naša člana in tridnevno izobraževanje uspešno zaključila.

Za uspešno opravljen tečaj jima čestitamo!

 


TEČAJ ZA INFORMATIKA
1
. 2.  2015

30. in 31. januarja je v ICZR na Igu potekal tečaj za informatika, ki se ga je udeležil tudi naš član. Tečaj je obsegal delo z aplikacijama VULKAN in SPIN.

Za uspešno opravljen tečaj mu čestitamo!