112
GASILCI
HITRE POVEZAVE

KLIC NA 112
PRVI POSREDOVALCI
DEFIBRILATOR
DOHODNINA
INTERVENCIJE
PREVENTIVA
PODPIRAJO NAS

VPRAŠAJTE NAS

KONTAKT

Kontaktni podatki:
PGD Cerklje
Cesta v Polico 41
4207 Cerklje

tel. Poveljnik:
041/706-252
(Janez)

tel. Predsednik:
041/378 - 826 (Marjan)

 

 

Vaje in izobraževanja 2014

 

TEČAJ ZA NOSILCA DIHALNEGA APARATA
4. 12. 2014

3. in 4. decembra je  v ICZR na Igu potekal tečaj za nosilca dihalnega aparata, ki sta se ga udelelžila tudi dva naša člana. Prvi dan sta pridobila teoretično znanje na tem področju, ki sta ga naslednji dan uporabila pri praktičnih vajah.

Za uspešno opravljen tečaj jima čestitamo!

TEČAJ ZA UPORABNIKE RADIJSKIH POSTAJ
4. 12. 2014

28. in 29. novembra je v prostorih PGD Cerklje potekal tečaj za uporabnike radijskih postaj, ki ga je organizirala GZ Cerklje. Tečaja so se udeležili 4 člani PGD Cerklje.

Za uspešno opravljen tečaj jim čestitamo!

NENAPOVEDANA VAJA: POŽAR V KLETI
4. 12. 2014

V torek, 25. 11. smo ob 18:59 prejeli poziv, da je zagorelo v kletnih prostorih na naslovu cesta v Polico 41 - Gasilski dom. K sreči je šlo le za nenapovedano vajo po točkovniku GZ Cerklje. Na vaji smo sodelovali gasilci PGD Cerklje in PGD Zgornji Brnik, ki smo požar pogasili, preiskali prostor in iznesli ponesrečenca ter jeklenko. Prostor smo tudi prezračili in pregledali s termo kamero.


Preizkus motorne brizgalne Johstadt
​18. 11. 2014

​V sredo, 12.11.​, ​smo v sklopu ​tematskih vaj prvič ​uradno preizkusili našo novo pridobitev, motorno br​i​zgalno Johstadt​, in tako​ obnovili znanje za delo z motorno brizgalno​. ​Najprej smo na kratko spoznali delovanje, nato pa črpali vodo iz potoka in v praksi preizkusili njeno zmogljivost.

           


Vaja: POŽAR GOSPODARSKEGA POSLOPJA IN HIŠE
27. 10. 2013

V soboto, 25. 10.ob 15:44 smo prejeli poziv, da gorita gospodarsko poslopje in hiša na Viševci. K sreči je šlo le za sektorsko vajo v spomin na Tomaža Plevela v organizaciji PGD Zalog.  Na vaji je sodelovalo več kot 80 gasilcev iz vseh društev GZ Cerklje in PGD Komenda. Ob prihodu na kraj je bil požar že močno razvit, v objektih pa je ostalo ujetih več oseb. Gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik, Zalog in Komenda smo takoj pričeli z gašenjem in preiskovanjem prostorov. Pogrešane osebe smo našli, a žal nekaterim ni bilo več pomoči. Med reševanjem se je ponesrečeil tudi eden izmed gasilcev, ki smo ga nato oskrbeli. Ostala društva so s pomočjo starih in novih motornih brizgaln priskrbela vodo za gašeneje iz bližnjega potoka, saj na Viševci ni vodovodnega omrežja.

     


Vaja letalska nesreča Gorenjska 2014
11. 10. 2014

V soboto, 11. oktobra 2014, je iz neznanih vzrokov na težko dostopno območje Štefanje Gore strmoglavilo letalo letalske družbe Vrabec airlines s 50 potniki na krovu. K sreči je šlo le za enodnevno kombinirano vajo regijskega pomena Letalska nesreča Gorenjska 2014.

Po obvestilu očividca smo bili ob 9:54 preko ReCO Kranj aktivirani gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Štefanja Gora, JZGRS Kranj in NMP Kranj. Na kraju nas je pričakalo pravo razdejanje, ogenj, dim, poškodovani in prestrašeni potniki, osebe ukleščene v trupu letala, trupla ter kosi letala razmetani po območju. Ker je iz razbitin iztekalo gorivo, bi lahko prišlo tudi do onesnaženja virov pitne vode. Med ponesrečenci je bila tudi oseba, pri kateri je obstajala možnost okužbe z ebolo.

     

V skladu z veljavnimi načrti alarmiranja in predpostavko vaje so bili aktivirani še gasilci Gasilsko reševalne službe Aerodroma Ljubljana, PGD Kokrica in PGD Šenčur, NMP Domžale, NMP Škofja Loka, NMP Tržič, NMP Radovljica, NMP Jesenice, NMP Bled in NMP Bohinj ter PU Kranj.

Zaradi obsežnosti nesreče je bila naknadno aktivirana tudi prikolica za množične nesreče, helikopter Slovenske vojske z ekipo nujne medicinske pomoči, štab CZ občine Cerklje in štab CZ za Gorenjsko, Center za socialno delo Kranj, OZ Rdečega Križa Kranj, Enota CZ za identifikacijo mrtvih, Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov, Gorske reševalne službe Kranj, Jezersko in Tržič, Enota reševalnih psov, Radio Klub Lesce, taborniki in drugi.

     

Gasilci PGD Cerklje smo sodelovali z 22 osebami in 3 vozili, naše naloge pa so bile gašenje požara, oskrba in prenos ponesrečencev iz gozda do triažnega mesta ter odvažanje lažje poškodovanih oseb v »bolnišnico«, ki smo jo za potrebe vaje nadomestili s prostori PGD Cerklje. V gasilskem domu PGD Cerklje je bil poleg tega vzpostavljen štab CZ Občine Cerklje.

Namen vaje je bilo preverjanje pripravljenosti sil za zaščito in reševanje za ukrepanje ob letalski nesreči. Na vaji je sodelovalo več kot 450 ljudi iz različnih ustanov, ki so ob letalski nesreči dolžne ukrepati. Od tega je bilo dobrih 300 vadbenikov s 60 vozili, ostali udeleženci pa so bili imitatorji ranjencev in svojcev, ocenjevalci, opazovalci in podobno. Vajo je vodil Jernej Hudohmet, vodja izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Kranj in poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko.

Več o vaji si lahko preberete na spletni strani URSZR.


Vaja - požar gospodarskega poslopja
9. 10. 2014

V sredo, 8. 10. 2014, smo gasilci PGD Cerklje in PGD Zgornji Brnik izvedli skupno nočno vajo po točkovniku GZ Cerklje. Predpostavljeno je bilo, da je zagorelo gospodarsko poslopje, v njem pa sta ostali dve pogrešani osebi. Gasilci smo z notranjimi in zunanjimi napadi pogasili požar ter preprečili širjenje na stanovanjski objekt. Poškodovani osebi smo našli, jih iznesli iz prostorov ter predali v oskrbo prvim posredovalcem. Objekt smo pregledali s toplotno kamero in ga prezračili.

     


Izobraževanje - ukrepanje v primeru letalske nesreče
3. 10. 2014

Gasilci PGD Cerklje smo se 27. in 28. septembra udeležili izobraževanja za ukrepanje v primeru letalske nesreče na letališču Jožeta Pučnika na Brniku. Na izobraževanju so nas poučili o vrstah letal, ki pristajajo na letališču, o postopkih alarmiranja in ukrepanja ob različnih vrstah nesreč. Predavanja so zajemala tudi spoznavanje osnovnih delov letala, da bi se znali izogniti potencialnim nevarnostim, ter načine pristopa k letalu ob različnih nesrečah. Ker na letališču veljajo posebna pravila o dostopu in gibanju po letališču, smo se z vozili zapeljali do različnih dostopnih točk in si pogledali glavne zgradbe. Izobraževanje ni zajemalo samo letalskih nesreč ampak tudi požare na/v objektih in požare v naravi na območju letališča. Na izobraževanju smo sodelovale enote PGD Cerklje, PGD Zgornji Brnik, GB Ljubljana, JZGRS Kranj in PGD Šenčur, saj bi v primeru večjih nesreč ali požarov te enote posredovale skupaj z letališko gasilsko reševalno službo.

     


TEČAJ ZA INFORMATIKA
30. 9. 2014

Dva naša člana sta se udeležila tečaja za informatika, ki je obsegal delo z aplikacijama VULKAN in SPIN. Tečaj je potekal 26. in 27. septembra v ICZR na Igu.

Za uspešno opravljen tečaj mu čestitamo!

Preizkus ročnikov in vzpostavitev napajanja
30. 9. 2014

V sredo, 24. septembra, smo v sklopu vaj pozornost namenili preizkusu ročnikov in vzpostavitvi napajanja vozil. Na vozilih GVC 16/25 in GVC 24/50 smo preizkusili različne ročnike in s tem tudi različne vrste curkov. Pri tem smo vozila napajali iz hidrantnega omrežja pa tudi enega iz drugega.

     


Ponovitev temeljnih postopkov oživljanja in pregled opreme
21. 9. 2014

Preteklo sredo smo redno vajo po sklopih namenili temeljnim postopkom oživljanja. Ponovili smo osnovna pravila pri ukrepanju v primeru suma na srčni zastoj, nato pa pregledali in preizkusili opremo, ki jo prvi posredovalci potrebujemo pri temeljnih postopkih oživljanja.

     


Vaje po sklopih: uporaba radijskih zvez
31. 8. 2014

​Tokrat smo v okviru vaj po sklopih osvežili znanje delovanja sistema ZARE in uporabe radijskih postaj, ki jih gasilci uporabljamo pri svojem delu. Za začetek smo si na predavanju pogledali samo delovanje sistema ZARE ter kdo vse ga uporablja in zakaj. Ponovili smo tudi pravila komuniciranja in pravilno uporabo klicnih znakov na več nivojih. Kasneje je sledil še praktični del, kjer smo preizkusili komunikacijo in delovanje ročnih in mobilnih radijskih postaj.

 


Vaje po sklopih: pregled in preizkus opreme
24. 8. 2014

V okviru rednih vaj po sklopih smo pretekli teden pregledali orodje in opremo po vseh vozilih. Posamezno opremo smo tudi preizkusili in prikazali različne načine uporabe. Ob koncu smo se seznanili  še z načini in opremo za zavarovanje kraja intervencije ob različnih posredovanjih, s postavitvami vozil na intervenciji in zapori ceste.

     


Vaje po sklopih: vezanje vozlov in njihova uporaba
10. 8. 2014

V sredo, 6. 8. smo obnovili znanje vezanja osnovnih vozlov, ki nam največkrat pridejo prav pri našem delu. Njihovo uporabo smo nato še praktično preizkusili pri navezavi orodja, oseb in bremen.

     


Vaja iz prve pomoči
23. 7. 2014

V sredo, 23. 7. smo izvedli vajo iz prve pomoči. Najprej smo pregledali opremo, ki jo imamo nameščeno v terenskem vozilu, nato pa smo bolj podrobno predelali postopke prve pomoči pri različnih oblikah hudih krvavitev. Nekaj časa smo posvetili tudi ukrepanju ob opeklinah in zastrupitvi z ogljikovim dioksidom ali monoksidom.


Vaje po sklopih: različni vstopi v prostor in polaganje cevovoda
26. 6. 2014

V sredo, 25. 6. 2014 smo začeli z izvajanjem vaj po sklopih. Na prvi vaji smo trenirali različne vstope v prostor in polaganje cevovoda, tako visokega tlaka kot različnih načinov normalnega tlaka. Vsaka skupina je preizkusila taktiko po svoji izbiri, nato pa smo se skupaj pogovorili o smiselnosti posamezne taktike in napakah, ki so jih skupine naredile. Namen vaje je bilo treniranje polaganja cevovodov in pomoč napadalcem, poleg tega pa tudi krepitev medsebojnega sodelovanja in samostojno odkrivanje napak in iskanje izboljšav. Zaradi hitrega izmenjavanja ekip na vaji nismo uporabljali zaščitnih mask, uporabili smo le tlačne posode za omejeno gibanje. Pravilno opremljanje napadalcev bomo predelali na eni izmed prihodnjih vaj.

     


VAJA: POŽAR V STANOVANJSKEM OBJEKTU
 19. 6. 2014

V sredo, 18. 6. 2014, smo gasilci PGD Cerklje in PGD Zgornji Brnik izvedli skupno vajo po točkovniku GZ Cerklje. Zagorelo naj bi v stanovanjski hiši, požar pa se je razširil še na gospodarsko poslopje poleg hiše. Gasilci smo z notranjimi napadi pogasili požar, z zunanjimi napadi pa obvarovali sosednje objekte. V gorečih objektih so ostale štiri osebe, dva odrasla in dva otroka, ki smo jih odnesli oziroma pospremili iz prostora in predali reševalni ekipi. Zaradi obsežnosti požara je del gasilcev poskrbel še za napajanje iz precej oddaljenih hidrantov.

     


USPOSABLJANJE PRVIH POSREDOVALCEV Z AED
6. 6. 2014

Za nami je drugi del usposabljanja prvih posredovalcev PGD Cerklje in PGD Štefanja Gora. Tokrat se je usposabljanja, ki je potekalo 3. in 5. 6. v prostorih PGD Cerklje, udeležilo 14 članov PGD Cerklje in 4 članice PGD Štefanja Gora. Tečaj je obsegal teoretični in praktični del, za uspešen zaključek pa je bilo potrebno opraviti tudi preizkus znanja. Tečaj je skupno uspešno opravilo več kot 30 tečajnikov, ki bodo po sprejetem dogovoru ob sumu na srčni zastoj aktivirani s strani NMP Kranj in poslani na kraj dogodka.

 

O PRVIH POSREDOVALCIH...

PGD Cerklje je vstopilo v pilotski projekt učinkovitejše uporabe AED (avtomatskega defibrilatorja) na Gorenjskem, zato smo pod vodstvom NMP Kranj - dr. Mohorja in njegove ekipe, opravljali tečaj iz oživljanja oziroma tečaj za prve posredovalce. Prvi posredovalci smo v tem primeru gasilci, ki na podlagi aktiviranja zdravnika priskočimo na pomoč ob sumu na srčni zastoj. Pri srčnem zastoju čas igra ključno vlogo, saj z vsako minuto izgubimo približno 10% možnosti za preživetje, če nihče ne ukrepa. NMP Kranj je od naših krajev oddaljen približno 15 minut, zato je smiselno, če zdravnik ob sumu na srčni zastoj aktivira tudi usposobljene gasilce z ustrezno opremo. Ti bodo na kraj prispeli pred prihodom reševalcev in zdravnika ter začeli s temeljnimi postopki oživljanja. Usposabljanje prvih dveh skupin prvih posredovalcev je sedaj zaključeno. Ko bo sklenjen dogovor, vas bomo o tem obvestili na naši spletni strani.

Zahvaljujemo se ekipi NMP Kranj pod vodstvom dr. Mohorja za poučen tečaj in potrpežljivost, tečajnikom pa se zahvaljujemo za pripravljenost in sodelovanje, ter jim čestitamo ob uspešno opravljenem tečaju!

     


VAJA: POŽAR V STANOVANJSKEM OBJEKTU
 29. 5. 2014

V sredo, 28. 5. 2014 smo gasilci PGD Cerklje izvedli vajo. Zagorelo naj bi v stanovanjski hiši v Dvorjah. Po prihodu na kraj smo ugotovili, da gori v pritličju in prvem nadstropju. Izkazalo se je, da je bil lastnik pogrešan in je verjetno ostal ujet v objektu. Napadalna enota je med preiskovanjem prostorov pogrešano osebo našla in jo iznesla iz prostora do ekipe gasilcev - reševalcev. Ostale ekipe so z notranjimi in zunanjimi napadi pogasili požar. Med posredovanjem so v objektu našli tudi nekaj predmetov z nevarno vsebino, ki so jih odnesli na varno. Po vaji je sledila kratka analiza, na kateri smo se pogovorili o napakah.

     


HOT FIRE TRENING MODUL A
29. 5. 2014

27. in 28. maja je  v ICZR na Igu potekal tečaj za  gašenje notranjih požarov modul A. Tečaja se je udeležil tudi naš član ter ga uspešno opravil.

Za uspešno opravljen tečaj mu čestitamo!

USPOSABLJANJE ZA DELO S HELIKOPTERJEM
14. 5. 2014

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki je 13. 5. 2014,  pod vodstvom 15. helikopterskega bataljona  SV in ICZR, potekalo usposabljanje za delo s helikopterjem. Udeležila sta se ga dva naša člana.

Čestitamo za opravljen tečaj!


USPOSABLJANJE PRVIH POSREDOVALCEV Z AED
9. 5. 2014

PGD Cerklje je vstopilo v pilotski projekt učinkovitejše uporabe AED (avtomatskega defibrilatorja) na Gorenjskem, zato smo pod vodstvom NMP Kranj - dr. Mohorja in njegove ekipe, opravljali tečaj iz oživljanja oziroma tečaj za prve posredovalce. Prvi posredovalci smo v tem primeru gasilci, ki na podlagi aktiviranja zdravnika priskočimo na pomoč ob sumu na srčni zastoj. Pri srčnem zastoju čas igra ključno vlogo, saj z vsako minuto izgubimo približno 10% možnosti za preživetje, če nihče ne ukrepa. NMP Kranj je od naših krajev oddaljen približno 15 minut, zato je smiselno, če zdravnik ob sumu na srčni zastoj aktivira tudi usposobljene gasilce z ustrezno opremo. Ti bodo na kraj prispeli pred prihodom reševalcev in zdravnika ter začeli s temeljnimi postopki oživljanja. Ko bo usposobljenih dovolj posredovalcev in bo sklenjen dogovor o alarmiranju, bomo v primeru srčnega zastoja torej posredovali tudi gasilci. O začetku delovanja programa vas bomo seveda obvestili.

 

S tečajem je zaključila šele prva skupina prvih posredovalcev iz PGD Cerklje in PGD Štefanja Gora. Tečaj je potekal 6. in 8. 5. v prostorih PGD Cerklje, udeležilo pa se ga je 13 članov PGD Cerklje in 4 Člani PGD Štefanja Gora. Začeli smo s teorijo, nato pa smo v manjših skupinah preizkusili še praktični del. Najprej smo se spoznali z osnovnimi postopki oživljanja odraslih in otrok (masaža srca in različni načini dajanja umetnega dihanja) in vadili vsak del posebej, kasneje pa smo dodali še uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja (AED). Poleg oživljanja smo spoznali tudi ravnanje ob hudi bolečini v prsnem košu, možganski kapi in hudi krvavitvi. Ko je vsak posameznik usvojil osnovne postopke, smo trenirali ukrepanje po najpogostejših scenarijih iz vsakdanjega življenja. Po končanem usposabljanju smo opravili še teoretični in praktični preizkus znanja.

     

Zahvaljujemo se ekipi NMP Kranj pod vodstvom dr. Mohorja za poučen tečaj in potrpežljivost, tečajnikom pa se zahvaljujemo za pripravljenost in sodelovanje, ter jim čestitamo ob uspešno opravljenem tečaju!


TEČAJ ZA VODJO ENOT
3. 5. 2014

Od februarja dalje so 3 naši člani obiskovali tečaj za vodjo enot v Kranju, ki ga je organizirala GZ Gorenjske. Tečaj so zaključili 26. 4. s praktičnimi vajami v ICZR na Igu. Vsi trije so z uspešno opravljenim tečajem pridobili čin gasilski častnik.

Za opravljen tečaj jim čestitamo!


TEMATSKA VAJA 2014
24. 4. 2014

V sredo, 23. 4., smo gasilci PGD Cerklje izvedli tematsko vajo. Tokrat je delo potekalo na dveh delovnih točkah v dveh skupinah. Prva skupina je najprej obnovila uporabo defibrilatorja in temeljne postopke oživljanja, nato pa svoje znanje uporabila še v simulaciji nesreče na terenu. Druga skupina pa je spoznavala delo na lestvi z uporabo vrvne tehnike. Po vpetju vrvi na sidrišče so se člani opremili in preizkusili hojo po strehi s pomočjo vrvi. Po končani vaji sta se skupini zamenjali, tako da smo vsi obnovili znanje na obeh področjih.

     

 


TEČAJ TEHNIČNEGA REŠEVANJA 
13. 4. 2014

Med 10. in 12. aprilom je v ICZR na Igu potekal tečaj specialnosti tehnično reševanje, katerega sta se udeležila tudi dva naša člana in tridnevno izobraževanje uspešno zaključila.

Za uspešno opravljen tečaj jima čestitamo!

TEČAJ ZA STROJNIKA
11. 4. 2014

V februarju in marcu je v prostorih PGD Cerklje potekal tečaj za strojnika, ki ga je organizirala Gasilska zveza Cerklje. Tečaj se je zaključil 29. 3. s testom in praktičnimi vajami z različnimi črpalkami. Tečaj je uspešno opravilo tudi 6 naših članov, za kar jim čestitamo.

     


OBNOVITVENO USPOSABLJANJE ZA DELO S HELIKOPTERJEM
9. 4. 2014

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki je 8. 4. 2014 potekalo obnovitveno usposabljanje za delo s helikopterjem, katerega se je udeležil tudi naš član.

Čestitamo za opravljen tečaj!


TEČAJ ZA NOSILCA DIHALNEGA APARATA
25. 1. 2014

24. in 25. januarja je  v ICZR na Igu potekal tečaj za nosilca dihalnega aparata, ki sta se ga udelelžila tudi dva naša člana. Prvi dan sta pridobila teoretično znanje na tem področju, ki sta ga naslednji dan uporabila pri praktičnih vajah.

Za uspešn opravljen tečaj jima čestitamo!