112
GASILCI
HITRE POVEZAVE

KLIC NA 112
PRVI POSREDOVALCI
DEFIBRILATOR
DOHODNINA
INTERVENCIJE
PREVENTIVA
PODPIRAJO NAS

VPRAŠAJTE NAS!

KONTAKT

Kontaktni podatki:
PGD Cerklje
Cesta v Polico 41
4207 Cerklje

tel. Poveljnik:
041/706-252
(Janez)

tel. Predsednik:
041/378 - 826 (Marjan)

 

 

Vaje in izobraževanja 2013

 

USPOSABLJANJE ZA DELO Z DEFIBRILATORJEM
12. 12. 2013
 
V sredo, 11. 12. smo izvedli vajo pri kateri smo obnovili svoje znanje za delo z defibrilatorjem. Najprej smo v teoretičnem delu pregledali temeljne postopke oživljanja in postopek predstavili na šolski lutki. Sledil je praktični del, na katerem smo se razdelili v dve skupini. Ena skupina je  najprej pregledala prenovljeno vsebino torbe za reanimacijo, v kateri imamo shranjeno jeklenko s kisikom, maske in balone za izvajanje umentega dihanja ter drug material, ki ga potrebujemo pri oživljanju z defibrilatorjem. Druga skupina je na lutki preizkusila masažo srca, vpihovanje zraka z balonom in nameščanje elektrod defibrilatorja. Nato sta se skupini zamenjali, tako da smo lahko vsi člani obnovili postopke oživljanja in uporabo pripadajoče opreme.

     


NENAPOVEDANA VAJA: POŽAR MIZARSKE DELAVNICE
25. 11. 2013

V ponedeljek, 25. 11. smo ob 19:11 prejeli poziv, da je zagorelo v mizarski delavnici v Poženiku. Na srečo je šlo le za nenapovedano vajo po točkovniku GZ Cerklje. Gasilci PGD Cerklje in PGD Zgornji Brnik  smo z notranjimi napadi požar na podstrešju pogasili, objekt pregledali s termo kamero, ter z zunanjimi napadi obvarovali sosednje objekte.


VAJA: GOZDNI POŽAR NA JURČKOVI DOBRAVI
28. 10. 2013
 
Sektorska vaja v spomin na Tomaža Plevela v organizaciji PGD Zalog je potekala v soboto, 26. 10. 2013. Zagorelo je v gozdu na Jurčkovi Dobravi, v požaru pa je bilo pogrešanih tudi nekaj otrok. Preko 80 gasilcev iz vseh društev v GZ Cerklje in PGD Komenda se je po pozivu odzvalo na pomoč. Poiskali smo pogrešane otroke in jih varno pospremili iz gozda, poškodovane pa smo tudi pirmerno oskrbeli. Gasilci smo pogasili žarišča in jih pregledali s termokamero. Pri oskrbi z vodo smo si pomagali s požarnim bazenom, v katega smo vodo dovajali z verigo motornih črpalk. Tako smo preizkusili tudi testno motorno črpalko Johstadt, ki se je zelo dobro obnesla.

   


NOČNA VAJA - POŽAR GOSPODARSKEGA POSLOPJA
17. 10. 2013
 
V sredo 16. 10., smo gasilci PGD Cerklje in PGD Zgornji Brnik izvedli nočno vajo. Zagorelo naj bi v gospodarskem poslopju, na kraju pa smo izvedeli da sta v objektu ostali tudi dve osebi. Pogrešani osebi smo našli in oskrbeli na kraju. Izvedli smo več notranjih in zunanjih napadov s katerimi nam je uspelo pogasiti požar in obvarovati sosednje objekte.

     


TEČAJ ZA INŠTRUKTORJA
14. 10. 2013

Med 10. in 12. oktobrom je v ICZR na Igu potekal tečaj za specialnost inštruktor. Tečaja sta se udeležila dva naša člana ter ga uspešno opravila.

Za uspešno opravljen tečaj jima čestitamo!

HOT FIRE TRENING MODUL B
26. 9. 2013

24. in 25. septembra je  v ICZR na Igu potekal tečaj za  gašenje notranjih požarov modul B. Tečaja sta se udeležila dva naša člana ter ga uspešno opravila.

Za uspešno opravljen tečaj jima čestitamo!

IZOBRAŽEVANJE ZA UPORABO DEFIBRILATORJA
7. 9. 2013

V soboto, 7. 9. 2013, se je 15 članov našega društva udeležilo izobraževanja za uporabo avtomatskega defibrilatorja. Izobraževanje v organizaciji Rdečega križa je potekalo na Štefanji Gori.  Člani Rdečega križa so v sodelovanju z NMP Kranj in Civilno zaščito najprej pokazali potek obveščanja in posredovanja v primeru zastoja srca. Nato so nam še enkrat natančno razložili postopke oživljanja in uporabo defibrilatorja. Člani smo se razdelili v dvojice in vse postopke tudi sami preizkusili. Po uspešno opravljenem tečaju smo dobili tudi potrdilo.

     


NAVEZAVA NOSIL
3. 9. 2013

Za nami je avgust, še en mesec dopustov, v katerem pa gasilci PGD Cerklje nismo počivali. Poleg tega, da smo posredovali na nekaj intervencijah in skrbeli za dom in okolico, smo izvedli tudi manjšo vajo z vrvno tehniko. Tokrat smo se seznanili z navezavo nosil v primeru prenosa /reševanja poškodovancev s težko dostopnega terena, nekaj časa pa smo posvetili tudi varnosti in navezavi gasilcev pri takšnem posredovanju.

     


VAJA: POŽAR V OBJEKTU
10. 7. 2013

V torek 2. julija smo izvedli vajo. Obveščeni smo bili, da je zagorelo v objektu na Zgornjem Brniku 8. Po prihodu na kraj smo ugotovili, da gori na podstrešju. Gasilci PGD Cerklje in PGD Zg. Brnik smo z zunanjimi napadi obvarovali sosednje stavbe, z notranjimi napadi pa pogasili požar. V objektu smo našli pogrešano osebo, ki smo jo primerno oskrbeli in spustili po lestvi v nadaljno oskrbo. Med posredovanjem se je poškodoval tudi eden izmed gasilcev, kateremu je priskočila na pomoč nova napadalna skupina.

     


SREDINA SREČANJA
22. 6. 2013

Kot smo napovedali pred kratkim, smo v preteklih tednih druženja ob sredah izkoristili za manjše vaje. Obnovili smo znanje vezanja osnovnih vozlov, ki jih gasilci uporabljamo pri svojem delu. Njihovo uporabnost smo nato preizkusili tudi pri navezavi orodja.

     

Zadnjo sredo pa smo se seznanili z uporabo zajemalnih nosil v različnih situacijah. Obnovili smo zanje kako uporabiti nosila in iznesti osebe v različnih položajih, iz vozila in z različnimi poškodbami.

     


VAJA: Požar v stanovanju in garaži
15. 6. 2013

Gasilci PGD Cerklje smo v petek, 14. 5. izvedli vajo na objektu. Predpostavljeno je bilo, da je prišlo do požiga v stanovanju in garaži. Pogrešani sta bili dve osebi, ki sta ostali v objektu. Izvedli smo dva notranja napada in prvo osebo našli v kuhinji, drugo pa v traktorju v garaži. Gasilci smo poškodovani osebi oskrbeli, pogasili požar v dveh prostorih, iznesli 3 jeklenke plina ter z zunanjimi napadi obvarovali sosednji objekt.

     


SREDINA SREČANJA
23. 5. 2013

Gasilci PGD Cerklje se že nekaj let vsako sredo  zvečer dobivamo v gasilskem domu. Namen sredinih srečanj je vzdrževanje in čiščenje vozil ter gasilskega doma, urejanje okolice in preizkušanje orodja in opreme, ki jo uporabljamo na intervencijah. V letošnjem letu smo se odločili, da izvedemo tudi nekaj manjših vaj s katerimi obnavljamo svoje znanje.

Zadnjo sredo smo tako izvedli manjšo vajo z vitlom. Poleg vitla smo preizkusili tudi pripadajočo opremo in se seznanili z njeno namembnostjo.

     


HOT FIRE TRENING MODUL B
17. 5. 2013

16. in 17. maja je  v ICZR na Igu potekal tečaj za  gašenje notranjih požarov modul B. Tečaja so se udeležili 3 naši člani ter ga uspešno opravili.

Za uspešno opravljen tečaj jim čestitamo!

TEČAJ TEHNIČNEGA REŠEVANJA
22. 4. 2013

Med 18. in 20. aprilom je v ICZR na Igu potekal tečaj tehničnega reševanja, katerega se je udeležil tudi naš član in tridnevno izobraževanje uspešno zaključil.

Čestitamo za uspešno izobraževanje!


USPOSABLJANJE ZA DELO S HELIKOPTERJEM
17. 4. 2013

Na vojaškem letališču Cerklje ob Krki je 15. 4. 2013,  pod vodstvom 15. helikopterskega bataljona  SV in ICZR, potekalo usposabljanje za delo s helikopterjem.  Udeležili so se ga trije naši člani.

Čestitamo za opravljen tečaj!


POŽAR GASILSKEGA DOMA
 8. 3. 2013

V sredo, 6.3. 2013, je na Zgornjem Brniku zagorel gasilski dom. In to večkrat v enem popoldnevu, saj je šlo za tematsko vajo po točkovniku GZ Cerklje. Objekt, ki je bil tik pred rušenjem, smo namreč izkoristili za vroči trening. Predvideno je bilo, da je objekt zagorel zaradi človeške malomarnosti, požar pa se je razširil v več prostorov v prvem nadstropju. Po dve društvi iz naše zveze sta požar poskušali ukrotiti vsaka s svojim notranjim napadom in nekaj zunanjimi napadi. Vlogo inštruktorjev, ki so jim bili v pomoč in so nadzorovali potek vaje, so prevzeli gasilci PGD Cerklje in PGD Zgornji Brnik. Člani teh dveh društev so skrbeli tudi za zaščito sosednjih objektov in varnost na prizorišču.